O nama

Društvo žena i djevojaka „Hrvatska duša“ osnovano je davne 1943. godine pod nazivom AFŽ (ANTIFAŠISTIČKI FRONT ŽENA). Prva predsjednica bila je Milka Ivanin. Godine 1949. društvo mijenja ime u društvo „Napredna žena“, a predsjednica društva je Eva Dulikravić. 1958. god. društvo mijenja ime u „Društvo žena Rasinja“, predsjednica je bila Štefanija Sirovec. 1976. god. društvo ponovo mijenja ime u „Aktiv žena“ Rasinja, a za predsjednicu je izabrana Katica Belaj. 1991. god. društvo mijenja ime u “ Društvo žena“, za predsjednicu je izabrana Mirjana Pribeg. 1998. god. društvo mijenja ime u Društvo žena i djevojaka „Hrvatska duša“ Rasinja, predsjednica društva je Anita Bakovljanec. 2000. god. za predsjednicu je izabrana Dušanka Šprem, a za tajnicu Andrijana Vukić koje i danas obnašaju tu dužnost.
Društvo vrlo aktivno sudjeluje u svim događanjima u mjestu. Isto tako vrlo uspješno realizira svoj godišnji plan koji je veoma bogatog sadržaja. U sklopu društva djeluje i glumačka skupina „Opojski zvon“ Rasinja koji redovito sudjeluje na županijskim natjecanjima glumaca amatera, gdje su se prošle 2011. godine uspjeli plasirati na državno natjecanje na što smo svi veoma ponosni. Tekstopisac i redatelj je gospođa Vesna Hadelan. Glumačka skupina popraćuje sve sadržaje koje organizira društvo žena koji su često humanitarnog karaktera, ali i kulturnog života našeg mjesta. Sudjelujemo na svim manifestacijama, Danu općine, smotrama kazališnih amatera KC-KŽ županije i susjedne nam Varaždinske, a 2011. god. sudjelovali smo na KAJKAVIJADI u Kupljenovu.
Društvo žena i djevojka „Hrvatska duša“ u svom planu i programu tijekom godine ima organizaciju manifestacije „Martinje“ na kojoj se druži tridesetak udruga KC-KŽ županije i susjedne nam Varaždinske, zatim organiziramo već tradicionalnu manifestaciju „Rasinjski Vuzem“ u suradnji sa glumačkom skupinom „Opojski zvon“ te turističkom zajednicom Općine Rasinja. Održavamo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje i to u crkvi „Našašća Sv. Križa“ kao zahvalu Bogu za plodove uz Blagoslov hrane te molimo za duše svih pokojnih članica društva. Svake godine sudjelujemo na Podravskim Motivima. Održavamo i pomažemo uređenju okoliša Župne crkve i grobnog mjesta blagopokojnog župnika Mirka Straha.

© 2018 Općina Rasinja. Sva prava pridržana. Design & Development by Georg